5 voordelen van impulsief zijn

Zoals ik in mijn ‘about’ heb staan, ben ik ontzettend impulsief. Nu heb ik daar zelf regelmatig struggles door, maar heeft het ook voordelen. Omdat ik heb ondervonden dat impulsiviteit helemaal zo slecht nog niet is, leek het me leuk om er een artikel over te schrijven.

Volgens de dikke van Dale betekent impulsief ‘aan de opwellingen van het ogenblik gehoor geven’. Je hebt een idee in je hoofd én het moet meteen uit worden gevoerd. Denk aan: haren knippen, een tattoo nemen, kleding kopen maar ook hobbies die je wilt gaan uitvoeren. Je wordt ongeduldig en alles moet nu. Soms ontzettend onhandig, je kan beslissingen nemen waar je later spijt van krijgt en soms is het gewoonweg niet mogelijk om dingen meteen te gaan doen. Maar ook heeft het z’n voordeel! In dit artikel laat ik 5 dingen zien waarom impulsiviteit juist positief is! (Al deze voordelen van impulsiviteit zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring, het betekent dus niet dat het voor ieder persoon zo moet zijn.)

1. Je begint aan dingen

Heb je een idee in je hoofd, dan begin je er ook aan! Je bent geen denker, maar een doener. Heb je een idee voor een blog, zoek je een bijbaan, wil je een hobby gaan beoefenen? In plaats van het uit te stellen en misschien wel te vergeten, zet jij je schouders eronder en voert je plan niet uit. Blijkt het niet helemaal te gaan zoals je in gedachte had? Je hebt het in ieder geval geprobeerd!

2. Het is nooit saai met jou

Spontane uitjes zijn snel bedacht. Ben je met vrienden en weten jullie niet wat jullie moeten doen, jij hebt het zo verzonnen. Jij verzint de gekste dingen die misschien op het eerste gezicht onmogelijk lijken. Volgens jou is niets onmogelijk zolang het tegendeel bewezen is, dus je gaat er voor!

3. Je durft risico’s te nemen

Niets is te eng voor jou. Zit ergens een risico in? Jij durft er voor te gaan! Jij durft de knoop door te hakken als dat nodig is en neemt niet altijd het zekere voor het onzekere. Als het dan ook nog eens lukt is het natuurlijk helemaal mooi. Lukt het niet? Je hebt het in ieder geval geprobeerd en dat is al ontzettend stoer!

4. Je volgt je hart

Je hart volgen hangt misschien wel samen met risico’s durven nemen. Sommigen mensen denken altijd lang na voordat ze een beslissing kunnen nemen. Ze wegen alle voordelen en nadelen tegen elkaar op en uiteindelijk vinden ze het moeilijk om de knoop door te hakken. Jij hebt daar geen last van. Je vertrouwt je intuïtie op wat je wil en wat je doet en gaat zo door het leven. Zo popte het laatst op om een pony te laten knippen. Dezelfde week ging ik nog naar de kapper om het te laten doen. Ik vond het zo fijn dat ik er gewoon geen twijfel over had en gewoon besloot om het te gaan doen: geen kopzorgen en langdurige twijfel.

5. Je bent creatief (op je eigen manier)

Herken je dat ideeën makkelijk naar boven komen en je dat je ze dan er meteen uit gooit? Doordat je alles er meteen uitgooit kom je uiteindelijk tot de meest creatieve ideeën. Ontzettend handig bij opdrachten op school of als je zelf erg houdt van DIY’en en creatief bezig zijn. Ook kan het ontzettend handig zijn als je later als je werkt veel moet brainstormen, wie weet komen er door jouw creatieve uitbarstingen wel ontzettend leuke dingen uit!

Soms komen er ook dingen uit mijn impulsiviteit die niet helemaal handig zijn, zo heb ik ooit op de basisschool een muis gekocht als huisdier, zonder dat mijn ouders ervan wisten. Ook heb ik mee gedaan aan een wedstrijd, terwijl ik er eigenlijk niet genoeg tijd voor had. Uiteindelijk liep het goed af, maar achteraf besefte ik me wel dat het gekkenwerk was.

Toch heb ik in bovenstaande punten gezien waarin impulsiviteit ook écht in mijn voordeel werkt. Mocht je zelf impulsief zijn en tot nu toe er alleen maar de nadelen van hebben kunnen zien, dan hoop ik dat mijn artikel een klein beeft geholpen met het omarmen van je impulsieve zelf.

 

Liefs Sylvia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *