update: mijn studie

Ik heb al een hele lange tijd niet geblogt en eigenlijk vind ik dat erg jammer, want ik vind het heerlijk om mijn gedachtespinsels op papier te schrijven. De reden dat ik het niet meer heb gedaan is omdat ik de laatste tijd erg druk ben met het zorgen maken over mijn studie.

Toen ik begon met mijn studie (Levensmiddelentechnologie) dacht ik dat dat het nou echt was voor mij. Ik had mijn loopbaan al voor me uitgestippeld: eerst een bachelor, daarna een aansluitende master in Wageningen. Ik zag mezelf na mijn opleiding al het ene supermarktproduct na de andere lanceren. Helaas waren mijn gedachtes iets te rooskleurig. Na het eerste jaar begon ik er al een beetje tegenaan te hikken, het was toch niet helemaal wat ik zocht, ik vond het te technisch. Ik had gehoopt op meer conceptontwikkeling, in plaats van 4 verschillende scheikunde vakken. Toch wist mijn studieadviseur mij ervan te overtuigen dat ik ook de kant op kon waar ik naartoe wilde. Toen ik aan het eind van mijn 2e jaar kwam twijfelde ik nog en ben ik toch gaan kijken naar andere opleidingen. De opleidingen die ik had gezien leken mij wel leuker en veel meer bij mij passen, maar uiteindelijk durfde ik toch de stap niet te zetten. De gedachte dat ik nog maar 1 jaar hoefde en dan een diploma in bezit had, vormden bij mij de boventoon. Ik was toch bang dat de nieuwe studie het dan alsnog niet was en dat ik dan met torenhoge schulden zat opgezadeld.

Op dit moment ben ik mijn thesis aan het schrijven en zit ik bijna aan het einde van mijn opleiding: nog 5 maanden en dan ben ik eindelijk klaar. Ik had gehoopt dat ik opgelucht zou zijn als het einde in zicht zou zijn, maar om eerlijk te zijn krijg ik er een angstig gevoel van. De vraag “Wat wil ik hierna gaan doen?” spookt 24/7 in mijn hoofd.

Niet-aansluitende master

Wat ik wél weet is dat ik niet een aansluitende master hierop wil doen. Ik vind voeding leuk en productontwikkeling ook, maar niet het technische gedeelte. Sowieso merk ik dat onderzoek me niet ligt. Wat me wel erg leuk lijkt in de productontwikkeling is de marketing: hoe zetten we het product op de markt en welk concept gebruiken we daarbij. Helaas is hier in mijn opleiding echt nul aandacht aan besteed, terwijl ik had gehoopt dat dit wel zo was. Toen had ik bedacht dat ik gewoon een master zou kunnen volgen in de marketing, maar de studie die ik op het oog had bleek zowat onmogelijk volgens de studieadviseur daar. Bij de Marketingmaster in Nijmegen kan ik wel terecht in combinatie met een pre-master, maar wel pas in september 2018. Dat betekent dat ik 10 maanden tussen mijn bachelor en master in heb.

In de tussentijd

Ik kreeg het daar behoorlijk benauwd van. Ik zou full-time kunnen gaan werken in een winkel of dergelijke, maar om eerlijk te zijn zat en zit ik daar niet op te wachten. Ik wil mezelf ontwikkelen en vooral nu ik eigenlijk de tegenovergestelde kant in sla wil ik daar alvast ervaring op doen. Een stage in combinatie met een bijbaan zag ik als een goede optie, maar toen ik me bedacht dat ik daarvoor in moet zijn geschreven bij een opleiding. Bovendien heb ik een huur die ik moet betalen, waardoor vrijwilligerswerk eigenlijk ook niet kan. Een baan vinden in een branche waar je 0,0 ervaring in hebt leek me ook niet realistisch. Zoals je ziet kreeg het piekeren de overhand, waardoor ik het overzicht verloor. Toch ben ik er sinds vorige week uit.

Wat ga ik doen?

Zolang ik bij mijn studie sta ingeschreven mag ik stage lopen, maakt niet uit in welke richting. Ik stel dus nog even het ophalen van mijn papiertje uit, zodat ik in die 10 maanden stage kan lopen en dus al werkervaring heb op gedaan op het moment dat ik mijn master heb gehaald. Zo hoef ik me én geen zorgen te maken over mijn financiën en ik hoef me geen zorgen te maken over de kans op een baan zonder werkervaring na het behalen van mijn master.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *