19 jaar en samenwonen?!

Vorig jaar rond deze tijd zette ik mijn krabbel onder een nieuw huurcontract. Ik had inmiddels al in 2 studentenhuizen gewoond, maar deze keer was het anders. Ik ging samenwonen met mijn vriend!

19,5 jaar was ik toen ik ging samenwonen, de gemiddelde leeftijd om samen te gaan wonen is 23. Naast dat ik nog zo jong was en ben, hadden we ook nog maar 7 maanden een relatie. Een beetje tricky dus, ook ik was me ervan bewust dat het ook niet goed zou kunnen gaan. Toch hebben we allebei de stap genomen en inmiddels wonen we al 1 jaar samen in ons appartementje. En nog steeds voelt het zo ontzettend goed!

De mening van anderen

Veel mensen zijn van mening dat je pas rond midden/ eind 20 ‘hoort’ samen te wonen. Je moet eerst jezelf goed leren kennen en los gaan in je studententijd voordat je jezelf gaat binden. Ook ik had niet verwacht dat ik op mijn 19e al zou samen wonen. Gelukkig waren beide ouders er wel positief onder. In onze enthousiasme werd het meer een mededeling (“hoi wij gaan samenwonen”) in plaats van vragen of ze er oke mee waren. De ouders van mijn vriend hadden het wel verwacht toen wij het zeiden, aangezien zij dichtbij woonden en ook al merkten dat wij bijna altijd samen waren. Mijn ouders daarentegen waren toch wel verrast, zij hadden ook niet aan zien komen dat hun dochter van 19 al samen zou gaan wonen met haar vriend. Toch heb ik ook wel minder goede reacties gehad. Een paar vrienden waarschuwden me dat ik me niet moest vereenzamen. Anderen waarschuwden me dat het ook uit kon gaan. Eenmaal heb ik echt een extreme reactie gehad in de trant van: “Nee joh je bent echt gek dat je het doet. Je verpest echt je hele studententijd.”. Gelukkig stond diegene niet super dicht bij me, maar het maakte me er wel bewust van dat wat we deden niet helemaal als normaal werd bestempeld.

Hoe ging het verhuizen

Tussen de datum van de sleutel krijgen van het appartement en het inleveren van de sleutel van mijn kamer zat een maand. Behalve de dubbele kosten was dit wel fijn, aangezien er zo geen haast bij zat en we eerst no alles konden behangen en verven. Dat verven heeft wel wat frustraties opgeleverd, heel cliché, maar we hadden elkaar als liefst uit het raam gegooid. Wie men lief heeft kastijdt men, is het toch haha?! Qua meubilair hebben we zijn spullen en mijn spullen bij elkaar gegooid, lekker studentikoos. We hadden ook niet echt geld om alles opnieuw te kopen, wat we echt nog nodig hadden en niet hadden (zoals een kastje voor de badkamer) haalden we bij de Ikea. Ook konden we een paar kasten en een wasmachine en droger overnemen van de vorige bewoners.

Zitten jullie niet constant op elkaars lip?

Dit is een vraag die ik wel vaker heb gehoord. We hebben een zolderetage waar niet echt gesproken kan worden over kamers. Tussen de woonkamer en slaapkamer staat een gipswandje en de keuken is open toegankelijk vanaf de woonkamer maar heeft wel een muur ertussen. Alles bij elkaar is het 35 m2, dus niet erg groot. Toch is het groot genoeg voor ons 2en. Als hij wilt gamen in de woonkamer ga ik mijn ding doen aan de keukentafel of zit ik op de bank erbij op mijn laptop. Als de een tentamens heeft dan houdt de ander er rekening mee, eigenlijk heel erg makkelijk. Natuurlijk is er soms een beetje onenigheid over dingen opruimen, maar we proberen het altijd zo goed en open mogelijk te communiceren. Na loop van tijd heb je ook wel door wat wel of niet werkt.

Over het algemeen

Over het algemeen kan ik zeggen dat het me ontzettend bevalt. Hoe fijn is het om thuis te komen wetende dat je vriend op je wacht. Ook kan je samen boodschappen doen en samen het wekelijkse huishouden. Ook samen slapen (wat we overigens hiervoor ook bijna elke nacht deden) bevalt ontzettend goed. En om dan ‘s ochtends is dan natuurlijk helemaal fijn! Qua meningen van anderen is het me meegevallen. Sowieso gaf ik daar al niet zo veel om, maar het is wel fijn als in ieder geval jouw en jouw partners ouders je steunen. Dus mocht je nog twijfelen over samenwonen, denk er vooral goed over na wat jezelf wilt en wat je van elkaar verwacht, want dat is uiteindelijk veel belangrijker dan de mening van anderen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *